Filmik promocyjny
https://www.facebook.com/zs1wielun/videos/253829612363790/
Kwalifikacje:
HGT.02 - Przygotowywanie i wydawanie dań
Nauka trwa 3 lata. Do głównych zadań kucharza należą wszystkie czynności związane z przygotowaniem typowych potraw i napojów w różnorodnych zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych.
Po ukończeniu szkoły absolwent umie:
- stosować zasady prawidłowego odżywiania,
- właściwie dobierać surowce do produkcji potraw,
- przegotowywać podstawowy asortyment potraw z surowców i półproduktów spożywczych, w oparciu o normy i receptury gastronomiczne,
- prawidłowo zestawiać posiłki, układać menu,
- sporządzać kalkulację potraw,
- posługiwać się narzędziami, maszynami i urządzeniami przy przygotowaniu posiłków,
- stosować zasady zabezpieczenia jakości zdrowotnej żywienia: system dobrej praktyki produkcyjnej (GMP), system dobrej praktyki higienicznej (GHP) oraz system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontrolnych (HACCP).
Szkoła zapewnia realizację zajęć praktycznych.
Absolwenci szkoły uzyskują po zdaniu kwalifikacji zawodowych tytuł zawodowy - kucharz, mogą być zatrudnieni we wszystkich typach zakładów gastronomicznych, prowadzić własną działalność gospodarczą oraz kontynuować naukę.