Branżowa Szkoła II stopnia działająca w Zespole Szkół nr 1 w Wieluniu oferuje naukę w trzech kierunkach:
NOWOŚĆ 2024/2025- TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI (kwalifikacja: SPC.07 Organizacja i nadzorowanie wyrobów spożywczych)
- TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH (kwalifikacja: HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych)
- TECHNIK ROBÓT WYKOŃCZENIOWYCH W BUDOWNICTWIE (kwalifikacja: BUD.25 Organizacja, kontrola i sporządzanie kosztorysów robót wykończeniowych w budownictwie).
Zajęcia odbywają się 3 DNI w tygodniu w godzinach popołudniowych i wieczornych. Nauka w szkole jest bezpłatna.
Kwalifikacja: SPC.07 Organizacja i nadzorowanie wyrobów spożywczych
W zawodzie technik technologii żywności preferuje się:
- wrażliwość estetyczną i smakową
- dokładność
- kreatywność – wyobraźnię, zdolności manualne
- cierpliwość
- umiejętność pracy w zespole
- umiejętność utrzymania porządku i higieny w czasie wykonywania zadań zawodowych
- zainteresowanie cukiernictwem, żywieniem i gastronomią, a także chemią, biologią, techniką oraz wiadomościami na temat różnych surowców, nowych technologii i maszyn
- systematyczność
- odpowiedzialność
- umiejętność samodzielnego podejmowania decyzji
- umiejętność przewidywania konsekwencji swoich działań
- dokładność i podzielność uwagi
- stosowanie programów komputerowych wspomagających wykonywanie zadań
- umiejętność dostosowywania się do wymogów rynku pracy
- dążenie do stałego podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia umiejętności zawodowych
KTO MOŻE PRZYSTĄPIĆ DO REKRUTACJI?
Szkoła Branżowa II stopnia jest ofertą dla absolwentów:
- Branżowej Szkołę I stopnia w zawodzie cukiernik
Uczniowie Szkoły Branżowej II stopnia będą zdawać egzamin z kwalifikacji SPC.07 – Organizacja i nadzorowanie wyrobów spożywczych.
KTO MOŻE PRZYSTĄPIĆ DO REKRUTACJI?
Szkoła Branżowa II stopnia jest ofertą dla absolwentów:
- Branżowej Szkołę I stopnia w zawodzie kucharz
- Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie kucharz (od 2015 r.)
Uczniowie Szkoły Branżowej II stopnia będą zdawać egzamin z kwalifikacji HGT.12 – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
JAKIE ZAGADNIENIA OBEJMUJE KWALIFIKACJA HGT.12?
- oceniania jakości żywności,
- planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
- organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej
- wykonywania usług gastronomicznych,
- ekspedycji potraw i napojów.
- obsługi kelnerskiej,
- układania i oceny jadłospisów,
- organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
- stosowania technik nakrywania stołu,
- współpracy w zespole, planowania kosztów produkcji,
- organizacji usług gastronomicznych, języka obcego zawodowego.
KTO MOŻE PRZYSTĄPIĆ DO REKRUTACJI?
Szkoła Branżowa II stopnia jest ofertą dla absolwentów:
Branżowej Szkoły I stopnia w zawodzie monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie
Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie: monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie(od 2015 r.)
Uczniowie Szkoły Branżowej II stopnia będą zdawać egzamin z kwalifikacja: BUD.25 Organizacja, kontrola i sporządzanie kosztorysów robót wykończeniowych w budownictwie
JAKIE ZAGADNIENIA OBEJMUJE KWALIFIKACJA BUD.25?
- organizowania i kontrolowania robót związanych z zagospodarowaniem terenu budowy;
- montażu, użytkowania i demontażu rusztowań stosowanych podczas wykonywania robót wykończeniowych;
- koordynowania prac związanych z wykonywaniem budowlanych robót wykończeniowych;
- organizowania i kontrolowania robót wykończeniowych prowadzonych w obiektach budowlanych;
- sporządzania kosztorysów na roboty wykończeniowe w budownictwie,
- języka obcego zawodowego.
Zachęcamy Cię do śledzenia naszej strony Facebook oraz strony internetowej.