Branżowa Szkoła II stopnia

 

 

Branżowa Szkoła II stopnia działająca w Zespole Szkół nr 1 w Wieluniu oferuje naukę w trzech kierunkach:

   NOWOŚĆ 2024/2025-   TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI (kwalifikacja: SPC.07 Organizacja i nadzorowanie wyrobów spożywczych)

  • TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH (kwalifikacja: HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych)
  • TECHNIK ROBÓT WYKOŃCZENIOWYCH W BUDOWNICTWIE (kwalifikacja: BUD.25 Organizacja, kontrola i sporządzanie kosztorysów robót wykończeniowych w budownictwie).

Zajęcia odbywają się 3 DNI w tygodniu w godzinach popołudniowych i wieczornych.  Nauka w szkole jest bezpłatna.

Kwalifikacja: SPC.07 Organizacja i nadzorowanie wyrobów spożywczych

W zawodzie technik technologii żywności preferuje się:

  • wrażliwość estetyczną i smakową
  • dokładność
  • kreatywność – wyobraźnię, zdolności manualne
  • cierpliwość
  • umiejętność pracy w zespole
  • umiejętność utrzymania porządku i higieny w czasie wykonywania zadań zawodowych
  • zainteresowanie cukiernictwem, żywieniem i gastronomią, a także chemią, biologią, techniką oraz wiadomościami na temat różnych surowców, nowych technologii i maszyn
  • systematyczność
  • odpowiedzialność
  • umiejętność samodzielnego podejmowania decyzji
  • umiejętność przewidywania konsekwencji swoich działań
  • dokładność i podzielność uwagi
  • stosowanie programów komputerowych wspomagających wykonywanie zadań
  • umiejętność dostosowywania się do wymogów rynku pracy
  • dążenie do stałego podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia umiejętności zawodowych

KTO MOŻE PRZYSTĄPIĆ DO REKRUTACJI?

Szkoła Branżowa II stopnia jest ofertą dla absolwentów:

  • Branżowej Szkołę I stopnia w zawodzie cukiernik

Uczniowie Szkoły Branżowej II stopnia będą zdawać egzamin z kwalifikacji SPC.07 – Organizacja i nadzorowanie wyrobów spożywczych.

KTO MOŻE PRZYSTĄPIĆ DO REKRUTACJI?

Szkoła Branżowa II stopnia jest ofertą dla absolwentów:

  • Branżowej Szkołę I stopnia w zawodzie kucharz
  • Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie kucharz (od 2015 r.)

Uczniowie Szkoły Branżowej II stopnia będą zdawać egzamin z kwalifikacji HGT.12 – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

 

 

JAKIE ZAGADNIENIA OBEJMUJE KWALIFIKACJA  HGT.12? 

  • oceniania jakości żywności,
  • planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
  • organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej
  • wykonywania usług gastronomicznych,
  • ekspedycji potraw i napojów.
  • obsługi kelnerskiej,
  • układania i oceny jadłospisów,
  • organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
  • stosowania technik nakrywania stołu,
  • współpracy w zespole, planowania kosztów produkcji,
  • organizacji usług gastronomicznych, języka obcego zawodowego.

KTO MOŻE PRZYSTĄPIĆ DO REKRUTACJI? 

Szkoła Branżowa II stopnia jest ofertą dla absolwentów:

Branżowej Szkoły I stopnia w zawodzie monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie

Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie: monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie(od 2015 r.)

Uczniowie Szkoły Branżowej II stopnia będą zdawać egzamin z kwalifikacja: BUD.25 Organizacja, kontrola i sporządzanie kosztorysów robót wykończeniowych w budownictwie

 

JAKIE ZAGADNIENIA OBEJMUJE KWALIFIKACJA  BUD.25?

  • organizowania i kontrolowania robót związanych z zagospodarowaniem terenu budowy;
  • montażu, użytkowania i demontażu rusztowań stosowanych podczas wykonywania robót wykończeniowych;
  • koordynowania prac związanych z wykonywaniem budowlanych robót wykończeniowych;
  • organizowania i kontrolowania robót wykończeniowych prowadzonych w obiektach budowlanych;
  • sporządzania kosztorysów na roboty wykończeniowe w budownictwie,
  • języka obcego zawodowego.

Zachęcamy Cię do śledzenia naszej strony Facebook oraz strony internetowej.