Technik żywienia i usług gastronomicznych
Kwalifikacje:
HGT.02 - Przygotowywanie i wydawanie dań
HGT.12- Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód dla osób, które interesują się sztuką kulinarną, zdrowym odżywianiem, a także organizacją i planowaniem żywienia. Kładziemy nacisk nie tylko na przekazywanie aktualnej, rzetelnej wiedzy żywieniowej, ale także na umiejętności praktyczne.
Absolwent klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- planowania, nadzorowania i rozliczania produkcji gastronomicznej,
- sporządzania i ekspedycji potraw, wyrobów ciastkarskich i napojów,
- planowania posiłków zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
- korzystania ze specjalistycznych programów komputerowych,
- przygotowania oferty usług gastronomicznych w oparciu o oczekiwania gości,
- swobodnego posługiwania się językiem obcym w sytuacjach zawodowych i korzystania z obcojęzycznych źródeł informacji zawodowej,
- planowania żywienia różnych grup ludności zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia człowieka.
Szkoła w trakcie nauki zapewnia realizację zajęć praktycznych i praktyki zawodowej, łącznie trwającej 8 tygodni.
Technik żywienia i usług gastronomicznych może podjąć pracę, m.in.: w restauracjach, kawiarniach, pensjonatach, firmach cateringowych, może także prowadzić własną działalność w zakresie usług gastronomicznych, być szefem kuchni, managerem, doradcą ds. prawidłowego żywienia.
Po zdaniu egzaminu maturalnego absolwent technikum żywienia i usług gastronomicznych może doskonalić swoje umiejętności i poszerzać wiedzę w ramach studiów licencjackich i magisterskich na różnych kierunkach związanych z żywieniem, m.in. technologia żywności i żywienia, biotechnologia, dietetyka, zarządzanie w gastronomii i innych.
czas trwania:
5 lat
specjalizacja:
Nowoczesne trendy w gastronomii i żywieniu
przedmiot rozszerzony:
biologia