Technik żywienia i usług gastronomicznych


Filmik promocyjny
https://www.facebook.com/115301335216628/videos/937355070037693/
https://www.facebook.com/zs1wielun/videos/241590790602560/
Kwalifikacje:
HGT.02 - Przygotowywanie i wydawanie dań
HGT.12- Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Nauka trwa 5 lat. Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- planowania, nadzorowania i rozliczania produkcji gastronomicznej,
- sporządzania i ekspedycji potraw, wyrobów ciastkarskich i napojów,
- planowania posiłków zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
- korzystania ze specjalistycznych programów komputerowych,
- przygotowania oferty usług gastronomicznych w oparciu o oczekiwania gości,
- swobodnego posługiwania się językiem obcym w sytuacjach zawodowych i korzystania z obcojęzycznych źródeł informacji zawodowej,
- planowania żywienia różnych grup ludności zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia człowieka.
Szkoła zapewnia realizację zajęć praktycznych i praktyki zawodowej - 8 tygodni.
Absolwenci szkoły uzyskują po zdaniu kwalifikacji zawodowych tytuł technika, a po zdaniu egzaminu maturalnego mogą podjąć studia wyższe.