Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Technik żywienia i usług gastronomicznych

Nauka trwa 4 lata

 

 

Kwalifikacje:
K1 - Sporządzanie potraw i napojów
K2 - Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

 

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

 

- planowania, nadzorowania i rozliczania produkcji gastronomicznej

- sporządzania i ekspedycji potraw, wyrobów ciastkarskich i napojów

- planowania posiłków zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia;

- korzystania ze specjalistycznych programów komputerowych

- przygotowania oferty usług gastronomicznych w oparciu o oczekiwania gości.

- swobodnego posługiwania się językiem obcym w sytuacjach zawodowych i        

  korzystania z obcojęzycznych źródeł informacji zawodowej,

- planowania żywienia różnych grup ludności zgodnie z zasadami prawidłowego                        

  żywienia człowieka,

 

 

Szkoła zapewnia realizację zajęć praktycznych i praktyki zawodowej.

 

Absolwenci szkoły uzyskują po zdaniu kwalifikacji zawodowych

tytuł technika, a po zdaniu egzaminu maturalnego mogą podjąć studia wyższe.

. Zespół Szkół nr 1 w Wieluniu