Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Kucharz

Nauka trwa 3 lata

Kwalifikacje:
K1 - Sporządzanie potraw i napojów

Do głównych zadań kucharza należą wszystkie czynności związane z przygotowaniem typowych potraw i napojów w różnorodnych zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych.

Po ukończeniu szkoły absolwent umie:

  • stosować zasady prawidłowego odżywiania,
  • właściwie dobierać surowce do produkcji potraw,
  • przegotowywać podstawowy asortyment potraw z surowców i półproduktów spożywczych, w oparciu o normy i receptury gastronomiczne,
  • prawidłowo zestawiać posiłki, układać menu,
  • sporządzać kalkulację potraw,
  • posługiwać się narzędziami, maszynami i urządzeniami przy przygotowaniu posiłków,
  • stosować zasady zabezpieczenia jakości zdrowotnej żywienia: system dobrej praktyki produkcyjnej (GMP), system dobrej praktyki higienicznej (GHP) oraz system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontrolnych (HACCP)
  • Szkoła zapewnia realizację zajęć praktycznych
 
Szkoła zapewnia realizację zajęć praktycznych
 
Absolwenci szkoły uzyskują po zdaniu kwalifikacji zawodowych tytuł zawodowy - kucharz, mogą być zatrudnieni we wszystkich typach zakładów gastronomicznych, prowadzić własną działalność gospodarczą oraz kontynuować naukę.
. Zespół Szkół nr 1 w Wieluniu