Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Cukiernik

Nowy kierunek

Nauka trwa 3 lata.

Do głównych zadań cukiernika należą wszystkie czynności związane z przygotowywaniem wyrobów cukierniczych.

 Po ukończeniu szkoły absolwent umie:

  • sporządzać wyroby cukiernicze
  • wykonać elementy do dekorowania wyrobów cukierniczych, dekorować wyroby cukiernicze
  • obsługiwać maszyny i urządzenia stosowane w produkcji wyrobów cukierniczych
  • stosować zasady zabezpieczenia jakości zdrowotnej żywności: system dobrej praktyki produkcyjnej (GMP), system dobrej praktyki higienicznej (GHP) oraz system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontrolnych (HACCP)

    Szkoła zapewnia realizację zajęć praktycznych.

    Absolwenci szkoły uzyskują po zdaniu kwalifikacji zawodowych tytuł zawodowy ? cukiernik, mogą być zatrudnieni we wszystkich typach zakładów cukierniczych, prowadzić własną działalność gospodarczą lub kontynuować naukę.

. Zespół Szkół nr 1 w Wieluniu